Helaas, momenteel hebben wij een storing in ons systeem. Probeer het later nog eens of neem contact met ons op.
In Kaatsheuvel is aannemer Circet Nederland volop bezig met de aanleg van het glasvezelnetwerk. Natuurlijk doen zij er alles aan om zo zorgvuldig mogelijk te werken. Toch kan er wel eens iets mis gaan. In dit bericht laten wij weten hoe we hiermee omgaan.
Bij het raken van een gasleiding komen brandweer en politie ter plaatse en wordt er melding gemaakt bij de netbeheerder. De schade wordt direct gerepareerd en indien nodig worden uit voorzorg omliggende woningen geëvacueerd. Dit gebeurt volgens standaard procedures.
De Nederlandse grond ligt vol met kabels en leidingen voor gas, elektriciteit, water, riolering, internet en telefonie. Het kan voorkomen dat de leidingen en kabels in de praktijk niet op de exacte plaats liggen zoals aangegeven op de tekeningen.
Voorafgaand aan de graafwerkzaamheden doet de aannemer altijd een KLIC-melding. In de KLIC staan alle kabels en leidingen die er in de grond liggen, zodat de graafploeg geen verrassingen tegenkomt. Helaas blijkt in de praktijk dat KLIC niet altijd volledig en juist is.
De uitvoerende medewerkers krijgen een aantal keren per jaar een training waarin ze instructies krijgen over hoe veilig te werken en hoe schades voorkomen kunnen worden. Eén van de nodige maatregelen is het graven van proefsleuven.
Verder trekken de aannemer, gemeente, netwerkbeheerder én DELTA Netwerk samen op om goede afspraken te maken over hoe deze schades zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen.
Een gaslekkage heeft natuurlijk impact op de omgeving. Vanwege veiligheidsredenen verschijnt de brandweer ter plaatse. Dat is een begrijpelijke en noodzakelijke afspraak. De daadwerkelijke inzet van de brandweer blijft vaak bij het afzetten van de omgeving, aanwijzingen geven en gasconcentraties meten in woningen. In enkele gevallen wordt er overgegaan tot tijdelijke ontruiming totdat de gasleiding gerepareerd is en de omgeving weer veilig is.
Alle betrokken partijen doen er alles aan om gaslekkages te voorkomen. Mocht er toch een lekkage ontstaan, zorgen partijen er samen voor dat het gevaar voor de volksgezondheid zo minimaal mogelijk is.